客。觀

一個又一個令子女蒙羞既老母

《怪獸家長》令作者一夜成名,怪獸家長出哂名對學校老師諸多「無理」批評,就令人不禁聯想到以狙擊林慧思老師成名的李偲嫣。屈穎妍同李偲嫣現在就經常以師奶角度切入時事,實質大家都知佢地既觀點有幾片面同欠詳細分析,最多可以用黎呃下尐咩都唔識既師奶。李偲嫣、屈穎妍的名字相信大家已經耳熟能詳,今天我們再認識多一位母親,佢就係梁唐青儀。做家長做到佢地咁,係要搞到家無寧日既,又成日做柒事,做仔女既其實都幾折墮。

梁振英

今日梁唐青儀鬧蔡子強老師涼薄、冷血,實質上我地見到蔡生前日有份搞《一群大學老師的聲明》。想抹黑一位人人皆知關心學生既老師未免比人感覺太小氣。(雖然中大政政系同學經常投訴蔡生既course功課太繁重,咁都可以解讀為另一種涼薄、冷血既哈哈) 梁太咁出黎講一講,比人既印象就係有老師批評家長唔識教女,依個家長反指係老師唔識教書。咦,咁似D怪獸家長既?我想梁太都應該同私煙仲有警察教教母一樣會狙擊講粗口既林老師吧,梁齊昕啊梁齊昕,相信你都因為你個粗口手勢受唔少苦囉。另一方面佢話無梁特首作出任何諮詢,我都諗係真既,唔係真係無理由咁真心膠,真係為梁齊昕好擔心。

屈穎妍當年曾經響中大校友二零一一年九月號裡面提過,佢好重視家長的言傳身教,並認為子女應在家中接受待人接物等道德教育;至於學術知識,則主要透過學校傳授。屈穎妍解釋說:「家長應着重教育孩子要尊重別人,教他們待人接物的態度,培養愛心,而不應把這些全推給老師代勞。」事實係響教育理論上面黎講,即使老師所謂對學生對得比較耐,家長響培養兒童愛心關懷方面係有好大責任,所以梁唐青儀如果真係覺得蔡生涼薄、冷血,應該鬧蔡子強既老母唔識教仔,同時告介中大政政系同學既家長要好好教仔啦。

只係梁太咁樣一而再、再而三咁去利用自己個女去達成一尐自High行為,會令梁齊昕進一步覺得自己似一件工具。枉你讀過大學,你咁同果件為左滿足自己泄憤而拉仔女或者學生落水既賤精有咩分別?如果你真係有好好履行家教既責任,會導致今日既後果咩?別把責任推比其他人的評論了。唔比佢寧靜既係你啊梁太。其實一個令子女蒙羞既老母對子女自尊發展有負面影響之外,阻止子女參與社會事務,不時灌輸真正刻毒、涼薄、冷血既價值觀比下一代,令佢地缺少人文關懷,最後受害既都係你自己,邊有咁得閑關心你依個老野?依幾位母親都應該好好反思自己既身教,到底係咪適合自己既仔女。

(P.S. 其實佢姓唐….會唔會….呵呵)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s